PROFESIJA DETEKTIV

Vodimo vas u svijet

privatnih detektiva

Pripremili smo za vas na jednom mjestu sve što ste željeli znati o detektivskom poslu, a možda se niste usudili pitati.

Definicija

Privatni detektiv

Neovisni istražitelj kojeg angažiraju pojedinci ili organizacije koje se bave građanskim ili kaznenim predmetima koji zahtijevaju nadzor, dokumentaciju, istraživanje ili razgovore radi pružanja dokaza u pravnim, kaznenim ili poslovnim istragama.

Detektivske vještine

Analitičke vještine

sastoje se od vizualizacije, kritičkog razmišljanja, te sposobnosti prikupljanja i obrade informacija.

Tehnološke vještine

sastoje se od poznavanja različitih tehnologija, rješenja i opreme kako bi detektiv bio uspješniji pred novim izazovima.

Komunikacijske vještine

Među najvažnijim vještinama je sposobnost uspješne komunikacije s osobama različitih profila.

Cjeloživotno učenje

Sastoji se od multidisciplinarne edukacije poput prava, psihologije, kriminalistike, sigurnosti, informatike, medicine, kao i borilačkih vještina.

Putokaz

Kako postati detektiv?

1

Visoko obrazovanje

završen najmanje VI. stupanj visokoškolskog obrazovanja, a prednost imaju fakultet prava, kriminalistike, kriminologije ili sigurnosti

2

Vježbenički staž

najmanje godinu dana vježbeničke prakse u nekoj od detektivskih agencija ili stečen staž u nekoj od sigurnosnih državnih institucija (MUP/Oružane snage)

3

Sigurnosna provjera

svaki ovlašteni detektiv prolazi proces pod nazivom Temeljna sigurnosna provjera, sukladno Članku 13. Zakona o sigurnosnim provjerama RH

4

Položen ispit

nakon dobivanja suglasnosti temeljem provedene sigurnosne provjere, potrebno je pristupiti ispitu pred komisijom Ministarstva unutarnjih poslova

Povijesni pregled

Detektivski vremeplov

Eugène François Vidocq

Allan Pinkerton

Kate Warne

Marijan Kraljević – King

1833

Le bureau des Renseignements

Prvim privatnim detektivom smatra se priznati privatni istražitelj Eugène François Vidocq, Francuz rođen 1775. godine  koji je umro u Parizu 1857. godine. Smatrao se i kriminalcem i kriminalistom. Vidocq je bio osnivač i prvi direktor francuske Sûreté Nationale (CID). Također je osnovao prvu privatnu detektivsku agenciju u Europi. Vidocq se smatra ocem moderne kriminologije a ujedno i prvim privatnim detektivom. Godine 1833. osnovao je Le bureau des Renseignements (“Ured za informacije”), tvrtka je bila mješavina detektivske agencije i privatne policije.

1850

Pinkerton National Detective Agency

Nacionalna detektivska agencija Pinkerton privatni je zaštitar i detektivska agencija koju je osnovao Škot Allan Pinkerton u Sjedinjenim Državama. Pinkerton se proslavio kada je tvrdio da je onemogućio zavjeru o atentatu na novoizabranog predsjednika Abrahama Lincolna, koji je kasnije angažirao agente Pinkertona za svoju osobnu sigurnost tijekom Građanskog rata. Agenti Pinkertona obavljali su usluge, od čuvara do privatnih vojnih poslova. Nacionalna detektivska agencija Pinkerton angažirala je žene i manjine od svog osnutka, što je u to vrijeme bila neuobičajena praksa.

1856

Kate Warne

Kate Warne, prva žena detektiv na svijetu, svoju je karijeru privatnog detektiva započela u Pinkerton agenciji. O njenom se životu prije toga ne zna puno, osim da je rođena u Erinu, okrug Chemung, New York. Kate Warne se za posao u Pinkertonu javila na oglas u lokalnim novinama. Pinkerton je bio iznenađen njenim javljanjem na mjesto detektiva, što nije bilo uobičajeno u to doba, te joj je na razgovoru za posao rekao: “Nije običaj zapošljavati žene detektive!” Kate je rječito argumentirala svoje gledište – ističući kako bi žene mogle biti “najkorisnije u otkrivanju tajni na mnogim mjestima što bi bilo nemoguće za muškog detektiva”. Žena bi se mogla sprijateljiti sa suprugama i djevojkama osumnjičenih kriminalaca i steći njihovo povjerenje. Muškarci postaju hvalisavci kada su u blizini žena koje ih potiču na hvalisanje. Kate je također primijetila, žene imaju oko za detalje i izvrsne su promatračice.

1860

Erkundungsbüro zur Wahrung kaufmännischer Interessen für Stettin und die Provinz Pommern

Prva detektivska agencija u Njemačkoj je osnovana 1860. godine, od strane S. Salomon, agenta za nekretnine radi zaštite komercijalnih interesa u gradu Stettin – danas poznatom kao Szczecin u Poljskoj. Salomon je svoju agenciju nazvao “Istražni ured za zaštitu komercijalnih interesa za Szczecin i provinciju Pomerania“. Nakon Salomona, HL Römer, osniva drugu detektivsku agenciju 1861. pod nazivom „Detektiv- und Rechtsbüro Rex“ (Detektivsko-pravni ured Rex).
Tijekom industrijalizacije, ova prva detektivska agencija u Njemačkoj je bila odgovor na porast potražnje za informacijama o poslovnim partnerima, a posao detektiva se razvijao prema engleskom i američkom modelu. Slijedom ovog primjera i razvojem ekonomskog interesa, uporedo se razvio i građanski interes a u narednim godinama je osnovan čitav niz detektivskih agencija.

1990

Delta zaštita Kraljević

Osnovana je Delta d.o.o. prva detektivska agencija u Hrvatskoj, čiji je osnivač Marijan Kraljević – King, koji je imao dovoljno znanja i hrabrosti pokrenuti posao koji još nije bio u potpunosti zakonski definiran.

1996

Zakon o zaštiti osoba i imovine

Prvi puta u Republici Hrvatskoj privatni detektivi dobivaju svoje mjestu u sigurnosnom sektoru 26.1.1995. godine kada Vlada Republike Hrvatske donosi odluku o Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti u kojoj su privatni detektivi prvi put prepoznati kao djelatnost. Godinu dana kasnije donesen je Zakon o zaštiti osoba i imovine, u istom tom zakonu privatni detektivi se definiraju na sljedeći način: Detektivska djelatnost razumijeva poslove prikupljanja i obrade podataka i dokazala. Ovim zakonom su se privatni detektivi smjestili kao važna komponenta u istražno sigurnosnoj djelatnosti.