Politika privatnosti

na web stranici

HRPD je usklađen s Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) i Zakonom o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka

POLITIKA PRIVATNOSTI

Ova politika privatnosti pruža informacije o prikupljanju i obradi osobnih podataka putem ovog web mjesta: https://hrpd.hr

VODITELJ OBRADE

HRVATSKI RED PRIVATNIH DETEKTIVA skr. HRPD

Ilica 60, Zagreb 10000

OIB 46400809741

 

SLUŽBENIK ZA ZAŠTITU PODATAKA (DPO)

Kontakt: [email protected]

 

SVRHE OBRADE I ZAKONITOST

Osobne podatke putem ove web stranice možemo prikupljati putem:

  1. KONTAKT FORME: u svrhu odgovaranja na postavljeni upit.

U tom slučaju osobne podatke prikupljamo radi izvršenja tražene usluge tj. odgovaranja na vaš postavljeni upit i obrada je zakonita sukladno Općoj uredbi (članak 6. stavak 1 točka b)

  1. PRISTUPNICE ZA ČLANSTVO: u svrhu članstva u organizaciji HRPD.

U tom slučaju osobne podatke prikupljamo jer nas na to obvezuje pravna norma (Zakon o udrugama) i takva obrada je zakonita sukladno Općoj uredbi (članak 6. stavak 1 točka c)

Prikupljeni podaci ne obrađuju u bilo koje druge svrhe.

 

PROSLIJEĐIVANJE OSOBNIH PODATAKA

Vaše osobne podatke ne prosljeđujemo na korištenje pružateljima informatičko-komunikacijskih rješenja i usluga ali možemo proslijediti pružateljima administrativno-knjigovodstvenih usluga koji djeluju kao naši izvršitelji obrade.

Naši izvršitelji obrade podataka pružaju razumna jamstva te su poduzeli odgovarajuće tehničke i organizacijske mjere zaštite kako bi se primjereno osigurala zaštita podataka i postupanje u skladu s zahtjevima Opće uredbe.  S takvim izvršiteljima obrade sklopili smo ugovor o obradi osobnih podataka kojim je detaljno propisano postupanje s osobnim podacima u skladu s PROVEDBENOM ODLUKOM KOMISIJE (EU) 2021/915 оd 4. lipnja 2021. o standardnim ugovornim klauzulama između voditelja obrade i izvršitelja obrade iz članka 28. stavka 7. Uredbe (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća i članka 29. stavka 7. Uredbe (EU) 2018/1725 Europskog parlamenta i Vijeća, stoga isti nisu u mogućnosti obrađivati Vaše osobne podatke bez našeg naloga i prosljeđivati ih trećim stranama.

Osobni podaci ne prosljeđuju se  trećim stranama u svrhe izravnog ili neizravnog marketinga.

 

RAZDOBLJE POHRANE  PODATAKA

Kontakt forma: onda kada nam pružate svoje osobne podatke prilikom kontaktiranja tada vaše osobne podatke obrađujemo i pohranjujemo samo dok se ne ispuni svrha radi koje su osobni podaci i dostavljeni.  Primjerice, vašu e-mail adresu obrađujemo samo onoliko koliko traje naša međusobna komunikacija. Nakon prestanka svrhe obrade, vaše osobne podatke više ne koristimo.

Pristupnica za članstvo: osobne podatke koje nam pružite u svrhu članstva obrađujemo sve dok ste član naše organizacije. Nakon prestanka članstva vaše osobne podatke pohranjujemo samo onoliko koliko nas na to obvezuje pravna norma.

 

PODACI PRIKUPLJENI PUTEM DRUŠTVENIH MREŽA

Stranice i profili kojima upravljamo na društvenim mrežama (Linkedin, Instagram i dr.)  uvijek su pod točnim punim ili skraćenim nazivom ove organizacije.

Osobne podatke o svojim kontaktima koje prikupimo korištenjem istih, koristimo  samo u slučaju odgovaranja na upit ili komentar te se u niti jednu drugu svrhu podaci ne obrađuju i ne pohranjuju.

 

KORIŠTENJE KOLAČIĆA

Na ovim internetskim stranicama koristimo tehničke kolačiće. To su kolačići nužni za funkcioniranje web stranice i ne mogu se isključiti. Možemo koristiti i neesencijalne „kolačiće“ u svrhu poboljšanja rada sustava i radi poboljšanja vašeg korisničkog iskustva ali u tom slučaju ćemo prethodno zatražiti vaš pristanak. U svakom trenutku pristanak možete povući i zaustaviti daljnju obradu bez negativnih posljedica. Detaljne informacije o kolačićima koje koristimo možete vidjeti u našoj Politici kolačića.

 

SIGURNOST OBRADE OSOBNIH PODATAKA

Prikupljamo i obrađujemo osobne podatke na način kojim se osigurava odgovarajuća sigurnost i povjerljivost u njihovoj obradi  te omogućavanje učinkovite primjene načela zaštite podataka, smanjenje količine podataka, opseg njihove obrade, razdoblje pohrane i njihovu dostupnost. U tu svrhu uveli smo  odgovarajuće tehničke i organizacijske mjere zaštite koje osiguravaju razinu sigurnosti koja odgovara rizicima koje predstavlja obrada podataka i prirodi osobnih podataka koji se štite, imajući na umu karakteristike i troškove njihovog uvođenja.

Redovno preispitujemo obrade koje mogu predstavljat rizik za prava i slobode pojedinca te smo poduzeli primjerene mjere zašitite kako bi se osobni podaci zaštitili od slučajnog ili nezakonitog uništenja ili slučajnog gubitka, izmjene, neovlaštenog otkrivanja ili pristupa, osobito u slučajevima gdje obrada uključuje prijenos osobnih podataka putem mreže, te od svih drugih nezakonitih oblika obrade.

 

OSTVARIVANJE PRAVA

Pravo na pristup

U svakom trenutku možete od nas zatražiti potvrdu obrađuju li se vaši osobni podaci kao i detaljne informacije o obradi osobito o njihovoj svrsi obrade, o vrsti/kategorijama osobnih podataka koji se obrađuju uključujući i uvid u svoje osobne podatke, o primateljima ili kategorijama primatelja te o predviđenom razdoblju u kojem će osobni podaci biti pohranjeni.

Pravo na ispravak

Imate pravo od nas bez odgađanja ishoditi ispravak netočnih i dopunu nepotpunih osobnih podataka.

Pravo na brisanje

Imate pravo postaviti zahtjev za brisanje svojih osobnih podataka. U slučaju opravdanosti zahtjeva i ako nas zakonska regulativa ne obvezuje na pohranu podataka,  podaci će biti izbrisani bez nepotrebnog odgađanja.

Navedena prava nisu primjenjiva u mjeri u kojoj je obrada nužna:

  • radi ostvarivanja prava na slobodu izražavanja i informiranja;
  • radi poštovanja pravne obveze kojom se zahtijeva obrada u pravu Unije ili pravu države članice kojem podliježe voditelj obrade ili za izvršavanje zadaće od javnog interesa ili pri izvršavanju službene ovlasti voditelja obrade;
  • u svrhe arhiviranja u javnom interesu, u svrhe znanstvenog ili povijesnog istraživanja ili u statističke svrhe u skladu s Općom uredbom
  • radi postavljanja, ostvarivanja ili obrane pravnih zahtjeva.

Pravo na ograničenje obrade

Imate pravo od nas zatražiti ograničenje obrade vaših osobnih podataka ako osporavate točnost tih podataka, (na razdoblje kojim nam se omogućuje provjera točnosti osobnih podataka), ako je obrada nezakonita pri čemu se protivite brisanju podataka, ako ste uložili prigovor na obradu vaših podataka te ako podaci nama više nisu potrebi i možemo ih izlučiti, ali su potrebni vama za postavljanje, ostvarivanje ili obranu pravnih zahtjeva te stoga želite da iste i dalje samo pohranjujemo.

Pravo na pritužbu i prigovor

Ako imate pritužbe ili prigovor  u vezi s obradom osobnih podataka  možete nam se u svakom trenutku obratiti. Vašu pritužbu ili prigovor pažljivo ćemo razmotriti i odgovoriti u roku  30 dana.

 

PRIGOVOR NADZORNOM TIJELU

Onda kada smatrate da je prikupljanjem i obradom osobnih podataka došlo do povrede Vaših prava, možete podnijeti prigovor nadzornom tijelu:

Agencija za zaštitu osobnih podataka

Selska ulica 136, Zagreb

 

KONTAKT INFORMACIJE

Za dodatne informacije o obradi vaših osobnih podataka, pristup podacima ili u slučaju kada imate pritužbu možete nas kontaktirati putem e-mail adrese – [email protected]

Nakon identifikacije odgovor dostavljamo uobičajenim elektronskim oblikom osim ako se ne zatraži drugačije.

 

DRUGE INFORMACIJE

Ova politika privatnosti redovito se preispituje, dopunjuje i mijenja kako bi uvijek odražavala stvarno stanje prikupljanja i obrade osobnih podataka putem ove web stranice. Molimo da redovito provjerite takve izmjene.

Download: obrazac zahtjeva za ostvarivanje prava

Posljednje ažuriranje: studeni/2021. godine

 

POLITIKA KORIŠTENJA KOLAČIĆA (COOKIE)

Prilikom posjeta ove stranice svakom posjetitelju težimo pružiti najbolje internetsko iskustvo. Kako bismo navedeno postigli te kako bi stranica radila pravilno i bili u stanju vršiti daljnja unaprjeđenja stranice, a u svrhu poboljšavanja vašeg iskustva pregledavanja, koristimo svoje i standardne kolačiće trećih strana radi prikupljanja podataka o vašem online ponašanju prilikom korištenja Internetske stranice istovremeno prateći učestalost vaših posjeta.

Podaci koje prikupljamo su anonimni i ne sadrže identifikacijske podatke o pojedincu.

Ne koristimo nametljive kolačiće te preko 90% svih internetskih stranica koristi ovu praksu no prema regulacijama Europske unije obvezni smo prije spremanja kolačića zatražiti Vaš pristanak.

Nužne kolačiće koji su potrebni sa rad ove stranice nije moguće isključiti međutim, one koji nisu esencijalni možete blokirati. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine mogućnosti koje poboljšavaju vaš doživljaj tada  neće biti dostupne.

U prvom dijelu ove politike upoznajemo vas općenito s kolačićima kako bi dobili informaciju što su kolačići, koja je njihova funkcija te o načinu i posljedicama blokiranjem isti. Drugi dio pruža vam informacije  o načinu i uvjetima korištenja istih na ovoj web stranici.

Za ostale upite možete nas kontaktirati.

 

OPĆI POJMOVI

ŠTO SU KOLAČIĆI (COOKIE)?

Kolačić (cookie) predstavlja informaciju koja se pohranjuje na Vaše računalo od strane Internet stranice koju posjećujete. Kolačići obično spremaju Vaše postavke te postavke za Internet stranicu, a kao što su preferirani jezik ili adresa. Nakon što naknadno opet posjetite istu Internet stranicu, Internet preglednik povratno odašilje kolačiće koji pripadaju toj Internet stranici. Time se omogućava Internet stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama.

 

KOJE INFORMACIJE KOLAČIĆI MOGU POHRANJIVATI?

Kolačići mogu pohranjivati širok pojas informacija uključujući osobne informacije (kao što je Vaše ime ili e-mail adresa). Ipak, ova informacija može biti spremljena jedino ako vi to omogućite. Naime, ova stranica  ne može dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu. Zadane aktivnosti spremanja i slanja kolačića vama nisu vidljive. Ipak, možete promijeniti Vaše postavke Internet preglednika kako bi mogli sami birati hoćete li zahtjeve za pohranu kolačića odobriti ili odbiti, pobrisat spremljene kolačiće automatski pri zatvaranju Internet preglednika i slično.

 

KOJA JE SVRHA KOLAČIĆA

Kako bi se osigurao pravilan rad stranice,  daljnja unaprjeđenja te radi poboljšanja Vaših iskustava u pregledavanju, stranica iz tog razloga na Vaše računalo pohranjuje malenu količinu informacija (kolačiće).

 

PRISTANAK NA POHRANJIVANJE KOLAČIĆA

Korištenjem stranice www.hrpd.hr bez promjene postavki kojima bi se uskratila suglasnost na pohranu kolačića na Vaše računalo, prihvaćate korištenje i pohranu kolačića na Vaše računalo. Ukoliko ne pristanete na pohranu kolačića, pohranjivanje istih na Vašem računalu bit će onemogućeno, a Vi ćete i dalje biti u mogućnosti pregledavati naše stranice, s time da Vam pojedine mogućnosti Internet stranice neće biti dostupne u punom sadržaju.

 

NAČIN ONEMOGUĆAVANJA KOLAČIĆA

Isključivanjem kolačića odlučujete hoćete li dopustiti pohranjivanje kolačića na Vašem računalu. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem Internet pregledniku. Za informacije o postavkama kolačića, odaberite Internet preglednik koji koristite:

Ako onemogućite kolačiće, nećete moći koristiti neke od funkcionalnosti na stranici.

 

PRIVREMENI KOLAČIĆI (Session cookies)

Privremeni kolačići ili kolačići sesije uklanjaju se s računala po zatvaranju Internet preglednika. Pomoću privremenih kolačića web-mjesta pohranjuju privremene podatke, poput stavki u košarici za kupnju.

 

STALNI KOLAČIĆI (Persistent cookies)

Stalni ili spremljeni kolačići ostaju pohranjeni na računalu nakon zatvaranja Internet preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju podatke, kao što su ime za prijavu i lozinka, tako da se ne morate prijavljivati prilikom svakog posjeta određenom mjestu. Stalni kolačići ostat će na računalu danima, mjesecima, čak i godinama ukoliko ih ručno ne izbrišete.

 

KOLAČIĆI PRVE STRANE

Kolačići prve strane dolaze s web-mjesta koje posjećujete, a mogu biti stalni ili privremeni. Uz pomoć tih kolačića web-mjesta mogu pohraniti podatke koje će ponovo koristiti prilikom slijedećeg posjeta tom web-mjestu.

KOLAČIĆI TREĆE STRANE (Third party cookies)

Kolačići treće strane dolaze s reklama drugih web-mjesta (kao što su skočne ili druge reklame) koje se nalaze na web-mjestu koje posjećujete. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pratiti korištenje Interneta u marketinške svrhe. HRPD ne odobrava postavljanje reklama trećih strana.

 

KORIŠTENJE KOLAČIĆA OD STRANE OVE INTERNETSKE STRANICE

DA LI STRANICA KORISTI KOLAČIĆE?

Ova stranica koristi kolačiće kako bi Vam se omogućilo što bolje korisničko iskustvo.

Korisnik može posjetiti naše web stranice bez korištenja kolačića.

Ako kao korisnik ne želite da ih računalo prepoznaje prilikom posjeta, može podesiti računalo da ne sprema kolačića na tvrdom disku odabirom opcije “Ne prihvaćaj kolačiće” u postavkama preglednika. Ako ne prihvaćate kolačiće, to može ograničiti funkcionalnost naše web stranice.

Kolačiće možete isključiti pri korištenje ove web stranice, odnosno pri samom dolasku na web stranicu.

U nastavku ćemo objasniti kakve kolačiće koristimo.

 

KOJE KOLAČIĆE KORISTIMO?
  • Privremeni kolačići (Session cookies) – to su privremeni kolačići koji istječu (i automatski se brišu) kada zatvorite Internet preglednik. Stranica  koristi session cookies kako bi omogućila pristup sadržaju (što činite kada se prijavite sa svojim podacima na web stranicu).
  • Trajni kolačići (Persistent cookies) – obično imaju datum isteka daleko u budućnosti te će ostati u vašem pregledniku, sve dok ne isteknu, ili dok ih ručno ne izbrišete. Stranica   koristi trajne kolačiće kako bi bolje razumjeli navike svojih korisnika, tako da možemo poboljšati Internet stranicu prema Vašim navikama. Ova informacija je anonimna – ne vidimo individualne podatke korisnika.
  • Kolačići treće strane – postoji nekoliko vanjskih servisa koji na Vaša računala pohranjuju limitirane kolačiće. Takvi kolačići nisu postavljeni od strane ove stranice ali neki služe za normalno funkcioniranje određenih mogućnosti koje korisnicima olakšavaju pristup sadržaju.

 

DODATNE INOFMACIJE OKO ISKLJUČIVANJA KOLAČIĆA

Trenutno postoji nekoliko Internet stranica za isključivanje pohranjivanja kolačića za različite servise. O navedenoj temi se možete podrobno informirati na sljedećim linkovima:

 

IZMJENE POLITIKE O KORIŠTENJU KOLAČIĆA

Odredbe ove Politike mogu se s vremena na vrijeme mijenjati. Svaku izmjenu koju naknadno unesemo u ovu Politiku objaviti ćemo na ovoj Internetskoj stranici ili ćemo vam se obratiti putem drugih komunikacijskih kanala.

 

KONTAKT

Pitanja, komentare i upite  u svezi korištenja kolačića možete uputiti na: [email protected]

 

POSLJEDNJA REVIZIJA I KONTROLA – studeni/2021.