STRUKOVNA UDRUGA

Hrvatski red

privatnih detektiva

Hrvatski Red Privatnih Detektiva je strukovna i interesna organizacija koja svojim aktivnostima unapređuje detektivsku profesiju, zastupa interese i promovira etičke vrijednosti svojih članova.

Nova era detektivskog učenja

HRPD Akademija

Ponosno objavljujemo da je HRPD Akademija započela s radom! Postanite dio naše stručne obrazovne zajednice i ostvarite vrhunsku detektivsku karijeru uz najkvalitetnije programe i predavače.

Hrvatski red privatnih detektiva

Vaš saveznik u zaštiti struke

Mi, Hrvatski red privatnih detektiva, predstavljamo neprofitnu organizaciju s jasnom misijom – očuvati i zaštititi interese struke privatnih detektiva. Naša posvećenost jačanju najviših standarda detektivskog rada i prakse ključna je za ostvarenje te namjere. Otvoreno težimo unaprijediti duh suradnje u našoj industriji, promovirajući povjerenje, dobru volju i zajedništvo.

S ponosom gradimo mostove partnerstva, surađujući ne samo s privatnim detektivima, već i s ostalim stručnjacima iz srodnih zanimanja te s osobama u sigurnosnom sustavu. Ujedinjeni smo u zajedničkom cilju – ostvariti aktivnu suradnju i jačati povezanost s širom javnošću.

Na ovim stranicama redovito ćemo vas informirati o svim našim aktivnostima i postignućima. Pozivamo vas da se pridružite našem putovanju i postanete partneri u ostvarenju naše vizije. Za sva dodatna pitanja i informacije, naš informativni centar (One-stop-shop) stoji vam na raspolaganju. Pošaljite nam poruku još danas i budimo zajedno u izgradnji jače i sigurnije detektivske zajednice.

Za što se zalažemo

HRPD ciljevi

Informativni centar

One-stop-shop za pružanje potrebnih informacija i stručne podrške vezano na detektivsku tematiku i ostala sukladna područja.

Razvoj

Razvoj i promocija detektivske djelatnosti na području RH i EU.

Zaštita interesa

Zaštita i promocija profesionalnih interesa svojih članova privatnih detektiva.

Edukacija

Promicanje stručnog usavršavanja i organizacija edukacije privatnih detektiva.

Suradnja

Suradnja sa institucijama na poboljšanju i razvoju detektivske djelatnosti.

Kodeks detektivske etike

Kodeks detektivske etike je krovni dokument koji zadaje profesionalni
okvir i smjernice ponašanja svakog privatnog detektiva.

Ugled i nepristranost

Detektivi obavljaju poslove profesionalno, neovisno, bez vanjskih utjecaja, pritisaka i bez utjecaja politike.

Odnos prema pozivu

Svaki se detektiv odnosi prema svom detektivskom pozivu s poštovanjem, visokom razinom profesionalizma, kolegijalnosti i strukovne solidarnosti.

Načelo stručnosti i profesionalizma

Detektivi su dužni poticati profesionalnu suradnju, a svoj posao u detektivskoj agenciji obavljati odgovorno, savjesno, stručno i profesionalno.

Nulta tolerancija na korupciju

Članovi HRPD imaju nultu toleranciju prema korupciji te se obvezuju da neće tražiti, primati ili nuditi mito, nezakonitu proviziju ili neku drugu nezakonitu ili neetičku povlasticu.

Priručnik za klijente

Korisne upute kod angažiranja privatnog detektiva

Kako bismo vam olakšali postupak angažiranja privatnog detektiva, pripremili smo za vas set često postavljanih pitanja zajedno sa smjernicama koje će vam pojasniti proces.

 • Što moram znati kod angažiranja privatnog detektiva?

  Osnovno što trebate provjeriti je da li detektiv posjeduje valjanu licencu. Na tržištu se mogu naći tvrtke ili osobe koje nude usluge iz područja detektivskih djelatnosti a da pritom ne posjeduju licencu te im je i Zakonom zabranjeno pružanje detektivskih usluga. Angažiranjem takvih osoba ili tvrtki, klijent je jednako u riziku da dokazi prikupljeni na takav način budu odbačeni na sudu uz mogućnost dodatnih zakonskih posljedica.

 • Što mogu očekivati kod anganžiranja privatnog detektiva?

  Prilikom angažiranja detektiva, iznimno je važno da vrlo precizno formulirate vaš zahtjev i iznesete što više detalja o problemu, kako bi detektiv mogao napraviti ispravnu prosudbu i naći najbolji način za rješavanje. U suprotnom, riskirate da dođe do nesporazuma, povećanja troškova i obostranog nezadovoljstva.

 • Kolike troškove mogu očekivati?

  Prije potpisivanja Ugovora, zamolite detektiva da vam detaljno pojasni sve troškove na koje možete računati i što sve utječe na ukupnu cijenu usluge. Uobičajeno je da detektiv formulira cijenu temeljem prosudbe obima i rizika posla, a cijena se iskazuje po satu rada, a kod kompleksnih slučajeva se može odrediti i paušal. Uvriježeno je da detektivi prilikom sklapanja Ugovora uzimaju predujam za predviđene troškove, a račun izdaju po obavljenom poslu uz izvješće o poduzetim radnjama i njihovim rezultatima.

 • Što dobivam po obavljenom poslu?

  Detektiv je dužan po obavljenom poslu klijentu dostaviti cjelovito izvješće o poduzetim radnjama i dokazima koje je prikupio. Takav dokument klijent može koristiti u pripremi postupaka ili u samom postupku pred nadležnim tijelima.

 • Imam li pravo na naknadu troškova u sudskom postupku, kao za odvjetničke usluge?

  Sudska praksa je takva da se ocjenjuje svrsishodnost angažiranja detektiva te ukoliko sud ocijeni opravdanim, prihvaća i priznaje nastale troškove.

Primjeri usluga privatnog detektiva

Potraga za osobama

Potraga za predmetima

Provjera imovine

Suvlasnički odnosi i zaštita imovine

Zaštita informacija i poslovnih tajni

Prikupljanje dokumentacije

Provjera zaposlenika

Provjera kretanja djece

Mobbing

Doživite svijet detektiva

Detektivska profesija iznutra

Dobrodošli u uzbudljivi svijet privatnih detektiva. Zajedno smo stvorili jedinstveni presjek svega što ste oduvijek željeli znati o detektivima: saznajte kako postati detektiv, istaknute vještine koje su ključne za uspjeh te zaronite u povijest detektivske struke. Otkrijte naš svijet, gdje znanje i avantura čine srž detektivske profesije!

Poziv za suradnju

Ukoliko se vaša profesija navodi u jednoj od niže navedenih grupa, naš je
interes uspostaviti profesionalnu suradnju s vama. Javite nam se za detalje.

Odvjetnici
Sudski vještaci
Kriminalisti
Psiholozi
Manageri sigurnosti
Mali znak pažnje

HRPD desktop pozadine

Pripremili smo nekoliko grafika koje možete koristiti kao
pozadinu za vaš desktop. Javite nam koja vam je najbolja.

hrpd_background_06
hrpd_background_05
hrpd_background_04
hrpd_background_07
hrpd_background_03
hrpd_background_01